Otto Gård Speltti Sihtijauho Luomu




- Heti varastossa 4 kplToimitus 1-2 arkipäivässä
Otto Gård Speltti Sihtijauho Luomu. Voit helposti korvata kaiken vehnän speltillä. Speltissä on nykyaikaisiin vehnälajikkeisiin verrattuna erilainen hiilihydraattikoostumus, minkä ansiosta myös herkkävatsaiset voivat usein käyttää spelttiä. Sihtijauhosta on seulottu pois leseet sekä muut karkeammat osat.
Muista, että kivijauhetut jauhomme tarvitsevat hieman resepteissä mainittua enemmän nestettä, ja lopputuotteesta tulee tummemman väristä, mutta maukkaampaa ja ravinteikkaampaa.
Määrä: 2 kg
Saatavana tilauksesta myös määriä: 1 kg, 5 kg, 10 kg ja 24 kg.
Otathan yhteyttä, jos haluat tilata isomman määrän.
Spelttilajike on Wirtas
- Sakoluku: 270
- Valkuainen: 17,0 %
Mitä on kivimyllyjauho?
Kivimyllyssä jauhetun ja tavallisen, valssimyllyllä jauhetun, jauhon suurin ero on siinä, että kivimyllyssä koko jyvä jauhetaan samalla kertaa. Tämän ansiosta jyvän alkio on mukana jauhossa, koska jauhot on sihdattu vasta jauhamisen jälkeen. Sen takia kivimyllyllä jauhettu jauho on myös tummempaa. Jyvän alkiossa on paljon mineraaleja sekä vitamiineja, jopa rasvaa, joka antaa jauhoille makua. Valssimyllyllä jauhettu valkoinen sihtijauho sen sijaan on ainoastaan valkoista pulveria, jyvän ydintä, eikä siinä ole yhtä paljoa ravinto- eikä makuaineita.
Mitä on Speltti?
Speltti on vanha viljalajike, alkuperäisvilja, joka on läheistä sukua vehnälle. Speltti on yksi vanhimmista viljelykasveista, mutta vähitellen runsaamman sadon tuottava vehnä syrjäytti sen. Voit käyttää spelttijauhoja vehnäjauhojen tilalla kaikenlaisessa leivonnassa ja ruoanlaitossa.
Speltillä on monia hyviä ominaisuuksia:
- Maku on täyteläinen ja hieman pähkinäinen, mikä sopii erinomaisesti ruoanlaittoon ja leivontaan.
- Se sisältää runsaasti kuitua sekä proteiinia ja on helposti sulavaa.
- Jyvää suojaa epäpuhtauksilta ja tuhohyönteisiltä hyvin paksu kuori. Me kuorimme jyvät ennen jauhamista omalla kuorintalinjastollamme.
- Speltti on ravinteikkaampaa ja maukkaampaa kuin nykyaikainen vehnä. Sen on todettu sisältävän muun muassa suuremman määrän sinkkiä, rautaa, kuparia, fosforia ja tiamiinia (B1-vitamiini).
Tutkimusten mukaan sepltti sisältää vähemmän tiettyjä lyhyitä hiilihydraatteja, joita kutsutaan FODMAP-hiilihydraateiksi, kuin monet muut viljalajikkeet. FODMAP-hiilihydraatit voivat aiheuttaa vatsakipuja ja turvotusta. Speltti voikin sopia joillekin herkkävatsaisille juuri hiilihydraattikoostumuksensa ansiosta. Olemme syksyn 2023 aikana saaneet palautetta neljältä eri henkilöltä, jotka eivät ole moneen vuoteen voineet käyttää vehnää, että spelttituotteemme sopivat heille hyvin.
Tuottaja:
Otto Gård
Otto Gård on luomuperhetila, jota viljelemme me: Inge-Gerd ja Kaj Nylund. Tilamme on saanut nimensä Kajn isoisän Otto Nylundin mukaan, joka osti tilan vuonna 1922. Maatilalla on vuosien varrella ollut maidontuotantoa, sikoja sekä viljan viljelyä. Nyt olemme keskittyneet luomuviljelyyn ja tilan sadon jalostamiseen. Haluamme viljellä ja varjella Jumalan luomakuntaa parhaamme mukaan. Viljelemme luomupelloillamme spelttiä, emmeriä, vehnää, ruista ja härkäpapua. Viljelykiertoon kuuluu myös hernettä, ohraa ja hamppua.
Merkittävällä osalla tilan peltopinta-alasta kasvaa joka vuosi viherlannoituskasveja, eli apilaa ja ruohokasveja, jotta maan ravinnetasapaino, rakenne ja monimuotoisuus pysyy yllä. Olemme mukana Ruokaviraston luomuvalvonnassa, ja luomutarkastaja vierailee tilallamme joka vuosi.
Kaikki tuotteemme ovat lisäaineettomia.
Haluamme palauttaa jauhoille niiden hyvän maineen!
Jauhot eivät enää ole samanlaisia kuin ennen. Tavallisten teollisuusmyllyllä jauhettujen jauhojen valmistusprosessin aikana ravinteikkaimmat jyvän uloimmat kerrokset ja alkio poistetaan. Me haluamme säilyttää viljan maun ja ravinteet. Se on mahdollista kivimyllymme ansiosta, joka jauhaa hellävaraisesti koko jyvän. Jauhamisen jälkeen voimme sihdata jauhoja eri karkeuksiin ja käyttötarkoituksiin.
Otto Gård
Jussilavägen 884
66840 Pensala
www.ottogard.fi