Vuohisrohtuma, rivitulehdusRIVITULEHDUKSEN, VUOHISROHTUMAN HOITO

Rivitulehdus on sekundääritulehdus eli seurausta, jostain ensisijaisesta ongelmasta. Ensisijaisia ongelmia voi olla esim. auringossa palanut iho (valkoiset sukat), sadekelissä ja mudassa pehmentynyt iho, haavat. Tilanteita, joissa ihon kyky suojata ulkoisilta haittatekijöiltä on alentunut.

Eläinlääkärisi avulla selvität parhaiten hevosesi sairauteen liittyvän kokonaiskuvan ja mikä olisi ko. tapauksessa oikea hoito.

Rivitulehduksessa iholla olevat mikrobit pääsevät lisääntymään ja valloittamaan ihokudosta heikentyneen ihon kunnon takia. Usein kyseessä on Dermatophilus congolensis, joka on anaerobinen bakteeri. Pahimmillaan se valloittaa syvemmät ihokerrokset, eikä tulehdus pysy enää paikallisena. Tämä ilmenee turvotuksena ja lämpönä, joka voi edetä imusuonitulehdukseksi.

Kun paikallishoito ei yksinään ole riittävä pyydä eläinlääkärisi arvioimaan systeemisen lääkekuurin tarve. Usein taudissa ilmenee rupia, hyvin infektiivinen rupipanssari, joka suojaa taudinaiheuttajabakteeria. Rupipanssari on verenkierron ulkopuolella ja siten systeemisen antimikrobisen hoidon tavoittamattomissa. Siksi ruvet edellyttävät tehokasta paikallishoitoa.


Huomioithan, että vaseliini ja parafiinipohjaiset voiteet parantavat ei toivotusti anaerobisen bakteerin elinolosuhteita. Rivitulehdus on yleensä hyvin kivulias hevoselle ja se on hoidettava hevosen kipua kunnioittaen. Tarvittaessa rauhoituksen alaisena.


RIVITULEHDUKSEN HOITO SOLHEDS –TUOTESARJALLA


1. Jos hevonen on hyvin karvainen tulee oireileva alue klipata karvoista vapaaksi (ELL tekee tämän yleensä hevonen rauhoitettuna). Tavoite on luoda hyvin hengittävä alue, jotta anaerobisen bakteerin elinolosuhteet heikkenevät.
2. Huuhtele kaikki irtolika vedellä pois ja kastele alue huolellisesti.
3. Hiero varovasti Derma1 antiseptistä shampoota oireileville alueille.
4. Jätä Derma1 shampoo hautumaan 5-10 minuutiksi. Hyvin pahoissa tapauksissa voidaan alue pestä kaksi kertaa peräkkäin. Tarkoitus on pehmentää rupia.
5. Huuhdo shampoo pois huolellisesti ja samalla kevyesti, hyvin varovasti pyri irrottamaan rupea minkä ”nätisti” saa irti repimättä. Liian aggressiivinen rupien irrottaminen vain pahentaa tilannetta.
6. Kuivaa alue huolella. Voitele kuivalle iholle Derma5 antimikrobista voidetta. Hiero huolellisesti rupien päälle sekä ympäröivään ihoon.
7. Toista toimenpide päivittäin ja jos mahdollista ensimmäisinä päivinä kahdesti. Derma5 voide myös pehmentää rupea ja helpottaa ruven irrottamista mikrobikannan pienentyessä antimikrobisen hoidon avulla. Huomioithan, että irronnut rupi sisältää tarttuvia bakteereja ja on siten huolellisesti hävitettävä. Hoidettava alue pienenee päivittäin.
8. Jatka näin kunnes rivirupi on saatu ”väsytettyä” irti. Riviruven irrottua jatka hoitoa vielä kahden päivän ajan. Lisäapua alueen hoitoon saat voitelemalla sitä pari päivää Derma2 tehoseerumilla.
9. Jatkossa seuraa alueita huolella ja aloita hoito ajoissa, ennen panssariruven muodostumista. Ajoissa kiinni saatu rivi hoituu Derma1 shampoo pesulla ja Derma2 tehoseerumin avulla.


KORKEA HOITOVASTE

Kokeile sinäkin Derma -tuotteita eläimesi iho-ongelmien hoitoon.
Hoitokokemukset puhuvat puolestaan!

Tämän tuoteryhmän tuotteet ovat tällä hetkellä valitettavasti päässeet loppumaan.