Kuolaimen valinta


BOMBERS -KUOLAIMET

 
KUOLAIMEN AIHEUTTAMA LIIKA PAINE => HEVOSEN VASTUSTUS => RATSASTAJA MENETTÄÄ HALLITTAVUUDEN

Hevonen on saalis- eli pakoeläin, joka ei valita äännellen esim. kuolaimen aiheuttamasta paineesta tai kivusta, vaan se mieluummin yrittää paeta sitä. Hevonen tasapainottaa itseään päällään toisin kuin esimerkiksi hännällään tasapainottavat koira- ja kissaeläimet. Siksi on erityisen tärkeää, että hevonen on tyytyväinen kuolaimeensa, koska heiluttamalla ja ravistelemalla päätään se menettää tasapainonsa. Hevosesta näkee hyvin selkeät merkit, kun se on tyytyväinen kuolaimeensa - Keep your horse happy!

Ensimmäinen askel sopivan kuolaimen valinnassa on tarkistaa, ettei hevosella ole mitään muita ongelmia tai kipuja esimerkiksi suussa, selässä tai niskassa. Kuolaimen vaihto ei auta silloin, jos kipua aiheuttava tekijä on jossain muualla. Säännöllinen eläinlääkärin suorittama hampaiden tarkistus ja raspaus on ensi arvoisen tärkeää! Varmista myös, että satula sopii ja istuu hevoselle hyvin, eikä se aiheuta hevoselle selkä- tai niskakipuja tms. Kuolaimista on paljon erilaisia vanhojakin koulukuntia ja uskomuksia, joita täytyy uskaltaa arvioida uudelleen. Siksi varsinkin valmentajat ja hevosten kouluttajat tulisi olla erityisen tietoisia hevosen anatomiasta, yksilöllisyydestä ja kuolaimien todellisista vaikutuksista. Tärkeintä on löytää hevoselle sopiva ja miellyttävä kuolain, koska se on hevosen koulutuksen ja valmennuksen yksi tärkeimmistä peruspilareista. Epäsopiva kuolain voi pahimmillaan aiheuttaa hevoselle elinikäisen trauman. Hevosen ja ratsastajan välinen palkitseva yhteistyö alkaa vasta sopivien "työkalujen" ollessa kohdillaan. Hevonen on hyvin herkkä, tunteva ja yhteistyöhaluinen eläin, jolle ihmisen kuuluu tarjota siihen hyvinkin yksilöllinen mahdollisuus olla oma itsensä.


VÄRIT KERTOVAT KUOLAIMEN VAIKUTUKSEN


Kuolaimet aiheuttavat erilaista painetta hevosen suuhun ja päänalueelle, kuten suun sisälle kieleen, hammaslomaan, kitalakeen ja pään ulkopuolelle niskaan, poskille ja leukaan. Ohessa värit ja kuvat kertovat kuolaimen aiheuttaman paineen määrän ja helpottavat ymmärtämään mille alueelle kuolaimen vaikutukset kohdistuvat. Nämä ohjeet ja kuvat ovat kuolainvalmistajalta, joten tiedot perustuvat niihin faktoihin mihin eri kuolaimet ovat itsessään kehitetty ja valmistettu. Näitä tietoja kannattaa hyödyntää mahdollisimman paljon. Jokaisella hevosella tulisi olla käytössään ainakin kolme vaikutuksiltaan erilaista kuolainta, joita tulisi vaihdella säännöllisesti, aina tarpeen tulle. Pehmein kuolain säännöllisempään käyttöön ja keskikovat hevosta ohjaaviksi ns. "herätteleviksi kuolaimiksi. Kuolainten tuotetiedoista löydät kuolainkohtaisesti värisymbolein, tekstein ja videoin kerrottuja kuolaimia vaikutuksia ja niiden käyttötarkoituksia. Kuolain koostuu kahdesta osasta: suuosasta ja sivuosasta. Suuosan vaikutus kohdistuu suuhun ja sivuosien pään eri alueille. Ensisijaisesti hevoselle etsitään sopiva suuosa ja lisätehoa kuolaimeen saadaan erilaisista sivuosista. Esimerkiksi jos kielentilallinen suuosa tuntuu hevoselle miellyttävältä ja toimivalta, niin sitä kannattaa ehdottomasti jatkossakin käyttää. Kuolaimen sivuosia vaihtamalla saadaan kuolaimeen tarvittavaa muutosta ja tehoa.
HARMAA väri kertoo paineettomasta vaikutuksesta, joka on optimaalinen, mutta ei aina välttämättä se käyttökelpoisin valinta.
VIHREÄ kuvaa kevyttä ja vähäistä painetta, joka jakaantuu tasaisesti ja laajalle alueelle.
ORANSSI kuvaa keskikovaa painetta, joka soveltuu korjaamaan ongelmia tai saamaan tarvittavaa hallintaa.
PUNAINEN on kovin mahdollinen paine, joten ratsastajan tulee olla hyvin varovainen ja kyseenalaistaa tämän käytön.

KUOLAIMIEN SUUOSAN AIHEUTTAMA PAINE SUUN SISÄPUOLELLE

TONGUE useammat hevoset hyväksyvät kielelle kohdistuvan paineen. Kaikki kuolaimet aiheuttavat jossain määrin painetta kielelle painamalla kieltä alaspäin. Kielelle kohdistuva paine vähentää leukaan kohdistuvaa painetta, ohjaa hevosta rentoutumaan niskasta ja lisää hevosen hallittavuutta. Kieleen kohdistuvalla paineella on hevosen päätä alaspäin laskeva vaikutus.

BARS hammaslomaan kohdistuvaa painetta käytetään nimenomaan perinteisissä nivelletyissä kuolaimissa. Hammaslomaan kohdistuvalla paineella on hevosen päätä alaspäin laskeva vaikutus. Useimmat kuolaimet aiheuttavat jossain määrin painetta hammaslomaan eli ikeniin. Hammaslomaan kohdistuva paine vähentää leukaan kohdistuvaa painetta, ohjaa hevosta rentoutumaan niskasta ja lisää hevosen hallittavuutta.

PINCH hammasloman puristusta eli ns.pähkinänsärkijä efektiä aiheuttaa yleensä tavanomainen nivelkuolain, joka voi olla syy hevosen pään nosteluun ja heilutteluun. Kaarevaan muotoon muotoiltu nivel- tai 3-palakuolain pehmentää kuolaimen puristusvoimaa tehden siitä miellyttävämmän hevoselle. Suorakuolain ei aiheuta lainkaan puristusta eli ns. pähkinänsärkijä efektiä.
Useimmat hevoset nostavat päätään hammaslomaan aiheutuvasta puristuksesta. Pieni osa hevosista voi yrittää pidentää kaulaansa tai niskaansa välttääkseen kuolaimen aiheuttamaa puristusta. Hammaslomaan kohdistuvalla puristuksella on hevosen päätä ylöspäin nostava vaikutus.

 

KUOLAIMIEN SIVUOSIEN AIHEUTTAMA PAINE PÄÄN ULKOPUOLELLE
 
POLL eli niskaan kohdistuva paine välittyy suitsien kautta, joten sen vaikutusvoimakkuus on suorassa suhteessa kuolaimen ja poski-niskaremmin väliseen pituuteen, välimatkaan. Niskaan kohdistuvan paineen hyväksyvä hevonen laskee päätään alaspäin. Niskaan kohdistuvaa painetta käytetään yleensä yhdessä muiden painealueiden kanssa. Kuolaimen vipuvarren pituus vaikuttaa niskaan kohdistuvan paineen voimakkuuteen, mitä pidempi vipuvarsi sitä voimakkaampi on niskaan kohdistuva paine. Niskaan kohdistuvalla paineella on hevosen päätä alaspäin laskeva vaikutus.

CURB alaleukaan kohdistuva paine voi olla tarpeellinen, kun halutaan parantaa hevosen hallittavuutta. Leukaketjun (kankiketjun) paine on haastava hevoselle, koska sen aiheuttama paine kohdistuu hyvin herkälle alueelle. Leukaan kohdistuvaa painetta voidaan pehmentää jakamalla painetta muille alueille kuten suuhun ja niskaan. Kankiketjua pehmeämpiä vaihtoehtoja ovat nailoninen, geelipehmustettu tai nahkainen leukahihna. Leukaan kohdistuva paine keskittää painetta kielelle ja hammaslomaan. Leukahihna rajoittaa myös kuolaimen niskaan kohdistuvaa vipuvarren voimakkuutta. Kuolaimen vipuvarren pituus vaikuttaa leukaan kohdistuvan paineen voimakkuuteen, mitä pidempi vipuvarsi sitä voimakkaampi on leukaan kohdistuva paine. Leukaan kohdistuvalla paineella on hevosen päätä ylöspäin nostava vaikutus.

CHEEK hevosen poskialueelle kohdistettu kuolaimen pitkä ylä- ja alavarren (Full Cheek) aiheuttama toispuoleinen paine soveltuu erityisen hyvin nuorten hevosten koulutukseen, koska sillä on ohjaava ja suuntaava vaikutus. Kaikki kuolaimet aiheuttavat jossain määrin painetta poskialueelle. Kiinteät kuolainrenkaat, oliivikuolaimet (Eggbutt), ylävarrelliset kuolaimet ja gag-kuolaimet kohdistavat poskiin enemmän painetta kuin vapaasti pyörivä kuolainrengas (Loose Ring). Poskiin kohdistuvalla paineella on hevosta sivuttaissuuntaisesti ohjaavaa vaikutusta.

 


 

HEVOSEN YLEISEMPIÄ REAGOINTITAPOJA EPÄSOPIVASTA KUOLAIMESTA


Joskus on haastavaa löytää hevoselle sopivaa kuolainta, joten tässä on muutama vinkki sopivan kuolaimen löytymiseen. Ensin täytyy AINA varmistaa, ettei hevosella ole mitään muita terveydellisiä ongelmia suussa, selässä tai niskassa. Kuolaimen vaihto ei auta silloin, jos kipua aiheuttava tekijä on muualla. Kuolaimen suuosa on hevosta varten, joten jos hevonen antaa pienenkin merkin kuolaimen vastustuksesta, kuolaimen suuosa tulisi aina vaihtaa pehmeämpään.


Yleisempiä hevosen näyttämiä merkkejä epäsopivasta kuolaimesta:
- pään ravistelu
- pään heiluttelu ylös ja alas
- ohjien nykiminen tai ohjiin nojaaminen
- kielen työntäminen ulos suusta tai sen nostaminen kuolaimen päälle
- hevonen yrittää "niellä" kieltään taaksepäin kohti kurkkua, jonka seurauksen hevonen yskähtelee ja pärskii 
- asettumalla kuolaimen taakse "tyhjäksi" eli painaa turpaansa liian lähelle rintaa, jolloin ohjastuntuma katoaa
- avaa suutaan
- pudottamalla pään suoraan alas
- ottaa kuolaimelta/ratsastajalta hallinnan puremalla kuolaimeen kiinni
- hevosella on liian iso tai paksu kuolain tai liikaa kuolaimia hevosen suun kokoon nähdenKUN HEVONEN ON TYYTYVÄINEN KUOLAIMEENSA

Hevosesta näkee hyvin selkeät merkit, kun se on tyytyväinen kuolaimeensa. Se on yhteistyöhaluinen, rento ja kuuliainen. Hevonen ei aina ymmärrä kaikkia pyytämiämme apuja, mutta hevonen haluaa tehdä yhteistyötä vastustamatta kuitenkaan kuolainta. Hevonen muistaa pitkään epäsopivan ja kivuliaan kuolaimen vaikutuksen, joten esimerkiksi nivelkuolaimesta siirtyminen hevoselle miellyttävään kielentilalliseen kuolaimeen, voi tottuminen kestää jonkin aikaa. Hevonen muistaa vanhan kuolaimen aiheuttaman kivun, joten se saattaa jossain tilanteissa varoa uutta sopivaakin kuolainta "syyttä". Siksi on tärkeää antaa hevoselle aikaa tottua pehmeämpään kuolaimeen esim. viikkoja tai jopa kuukauden ajan, jolloin saadaan vasta todellinen vastine kuolaimen toimivuudesta. On tärkeää, että hevoselle ei vaihdeta kokeiluvaiheen aikana kipua aiheuttavaa kuolainta takaisin, koska se romuttaa jo karttuneen luottamuksen. Sopivan kuolaimen löytyessä hevonen näyttää yleensä heti pian hienovaraisia merkkejä rentoutumalla ja rauhoittumalla, joten kokenut silmä saattaa nähdä heti hevosen antamat merkit kuolaimen sopivuudesta.

Yleisempiä ovat:
- ottaa hyvin ohjasavut vastaan, on kontaktissa
- pää on rauhallinen ja tasapainossa
- hevonen on rento, eikä ole jännittyneen näköinen
- hevosen syljen eritys lisääntyy
- joskus sopivankin kuolaimen kanssa menee jonkin aikaa, ennen kuin hevonen hyväksyy sen, joten ole kärsivällinen 

HYÖDYLLISTÄ TIETOA KUOLAIMISTA JA NIIDEN VAIKUTUKSISTA

Ohessa on muutama englanninkielinen video, joissa käsitellään erilaisten kuolainten vaikutuksia.
  


Tämän tuoteryhmän tuotteet ovat tällä hetkellä valitettavasti päässeet loppumaan.