Kesäihottuma Artikkeli


HEVOSTEN KESÄIHOTTUMA - KUN MIKÄÄN EI AUTA

Haastattelimme SOLHEDS-tuotesarjan kehittäjää Saija Pihkasta kesäihottumasta. Oireet on nyt monilla hevosilla pahimmillaan ja useilla kesäihottumahevosen omistajalla käsitys ettei mikään auta ja huoli on suuri hevosen puolesta.
 

Mikä on ongelma, kun mikään ei auta kesäihottumahevosen hoidossa?

Kauhean laaja kysymys ja eikä siihen ole tarjota yksiselitteistä vastausta. Lähestyisin asiaa pikemmin niin päin, että miten tulisi hoitaa kesäihottumahevosta, jotta tauti saataisiin pidettyä hallinnassa.
 

Kuinka kesäihottuma pidetään oireiltaan hallinnassa?

Kesäihottuma on krooninen tautitila eli jatkuva ihosairaus. Omistajan on ymmärrettävä ettei kesäihottumahevosta, joka altistuu päivittäin polttiaisille, voi saada oireettomaksi. Tauti esiintyy eri asteisina ja vaikeimmin sairaat tulisi saada pois alueelta, jossa on runsaasti polttiaisia. Ensisijaisesti on pyrittävä vaikuttamaan olosuhteisiin, jotta polttiaiskuormitus saadaan mahdollisimman alhaiseksi. Tallipaikan valinta, asianmukainen loimitus, hyvä hyönteisten karkottaminen. Hyönteisten karkottamisessa on huomioitava ettei valituilla aineilla lisää rasita eläimen ihoa.

Krooninen sairaus tarkoittaa sitä, että sen hoito perustuu ylläpitohoitoon, jonka tavoite on pitää oireet kurissa ja nostaa ihon vastustuskykyä polttiaisaltistukselle. Tämä tarkoittaa säännöllistä ja kauden edetessä päivittäistä hoitoa. Kokonaisvaltainen ihon hoito pitää sisällään 1) hyönteisten karkottamisen, 2) ihon puhtaana pidon ja kosteustasapainosta huolehtimisen sekä 3) allergisen tulehdusreaktion hoitamisen. Hevosten kesäihottuma on vastaava tautila kuin ihmisten ja koirien allerginen ihottuma. Kortisonin haittavaikutusten sekä kilpailukiellon takia, ei kortisonivalmisteita juurikaan käytetä hevosilla.

Oman keskivaikeaa/vaikeaa kesäihottumaa sairastavan hevoseni hoidossa tiedän monen ajattelevan, että on hullua, kuinka hoidan "tervettä" hevosta.  Hevoseni ilmiasu on "terveen oloinen" johtuen säännöllisestä kokonaisvaltaisesta hoidosta. Muutama hoitamaton päivä ja hevoseni on hangannut itsensä vereslihalla. Tapaan usein kesäihottumahevosia joiden oireet vaatisivat huolellisempaa hoitoa. Liian usein on omistajan/hoitajan kommentti, että hevonen on yleensä pahemmassa kunnossa.  Ei tule odottaa, että oireet ovat pahat ennen kuin aletaan hoitaa. Hoito aloitetaan heti kauden alussa. Omistajan/hoitajan toleranssi sille minkä verran oireita sietää, määrittää usein hevosen saaman hoidon tason.
 

Mitkä ovat tyypillisiä virheitä hoidossa?

Jatkuva tautitila voi turruttaa omistajan arviointikyvyn. Allergisen tulehdusreaktion aiheuttaman kutinan takia kudosvaurioille hangattu häntä ja harjamarto muuttuvat normaaliksi tilaksi. Tulikuumat ja koppuraiset korvat ovat aina "pollella" ja siten niihin ei enää reagoida. Mitä vaikeammin sairas hevonen, sen tyypillisempää on omistajan turtuminen. Taudin lannistamaa hevosta pidetään rauhallisena, eikä eroteta hevosen huonoa oloa.

Kesäihottumahevosen hoito on työlästä, se vie aikaa ja rahaa. Käytännön virheitä hoidossa on:

- Tosiasiallisen hoidon puute. Luotetaan pelkkään loimittamiseen ja hyönteiskarkotteisiin.

- Annettu hoito ei hillitse allergista tulehdusreaktiota.

- Hoidon riittämättämyys eli hoidetaan liian harvoin

- Hoito rajoittuu vain jouhi/karvakato alueille eli ei tunnisteta kaikkia oirelevia alueita

- Hoito ei päädy riittävän hyvin iholle

- Riittämätön hygienia, oirelevat alueet ovat tahmean öljyn/rasvan ja lian peitossa

Sairaan hevosen omistaminen vaatii perehtymistä sairauteen. "Pikavoittojen" toivossa turvaudutaan usein järjettömiin hoitoihin.
 

Mitä tulisi taudista ja sen hoidosta ymmärtää enemmän?

Taudin krooninen luonne ja se, että se ei ole parannettavissa. Tällä tarkoitan sitä, että odotusarvon hoidolle tulee olla realistinen. Hyvä vertauskohde on perehtyä vaikka oman sukulaisen tai kaverin atooppisen ihon ja ihottuman hoitoon. Jos ja kuinka he hoitavat ja pystyvät pitämään oireensa kurissa. Parhaimmillaan voidaan ilman kortisonia pitää oireet kurissa ja välttyä pahoilta äkillisiltä sairastapauksilta ja niiden seuraamuksilta (tulehdukset, kudosvauriot). Oireettomaksi ei jatkuvassa polttiaisaltistuksessa olevaa kesäihottumaista hevosta saa.

Huomioitavaa on myös ymmärtää vakavissa tautitapauksissa, että kesän edetessä ihovaurioiden määrä kasvaa, varsinkin hoitamattomana ja samoin myös kaikki niistä koituvat seuraamukset. Eli lopulta ei enää hoideta pelkästään kesäihottumaa, vaan lisäksi sen aiheuttamia tulehduksia, avohaavoja, kudosvaurioita. Näiden hoitoon tarvitaan taas jo uusia hoitoja.

Lisäksi se, että eri kansanperinteen keinot ei ole onnistuneita vain sen takia, että hevonen selvisi niistä hengissä. Tavoite ei voi olla vaikka tervaa kaatamalla aiheuttaa hevosen vereslihaiselle iholle suurempi tuska kuin mikä on kesäihottuman allergisen tulehdusreaktion aiheuttama kutina. Kaikki käytetyt menetelmät on voitava uskaltaa toteuttaa myös omalle allergiselle ja vereslihaiselle iholle.

Antihistamiinien käytöstä on myös vallalla vääriä käsityksiä. Antihistamiinien ei tieteellisesti ole voitu osoittaa auttavan kaikkia hevosia. Vain osa saa avun antihistamiineista. Tällöin ei auta, vaikka antaisi ämpärillisen antihistamiineja, riskinä on yliannostus ja sen haittavaikutukset.

Kesäihottuma menee myös sekaisin muiden ihosairauksien kanssa. Kaikki kesällä kutisevat hevoset eivät ole kesäihottumaisia. Vain allergia/yliherkkyys lentäville, pureville hyönteisille on hevosten tauti nimeltä kesäihottuma.

Vakavassa akuutissa tautitilanteessa kutsutaan eläinlääkäri paikalle, joka arvioi systeemisen kortisonin tarpeen. Eläinlääkäri on oikea taho pyytää terveysasioissa apua.
 

Kun edelleen ei mikään auta, mitä tehdään?

Jos ongelmana on liian rankat polttiaisolosuhteet ja omien resurssien rajallisuus sitoutua säännölliseen hoitoon, pyritään hevoselle hakemaan koti, jossa polttiaistilanne ja hoitoresurssit ovat hevosen kannalta paremmat. Osalla hevosista tauti on niin vakava, että niiden elo polttiaiskauden aikana on yhtä tuskaa ja kärsimystä. Osa sairaimmista hevosista ei saa apua edes kortisonista. Tällöin on armeliainta miettiä eutanasiaa.Tämän tuoteryhmän tuotteet ovat tällä hetkellä valitettavasti päässeet loppumaan.