Kesäihottuma, hyönteisten purematKESÄIHOTTUMA JA HYÖNTEISTEN PUREMAT
HEVOSTEN ALLERGIA LENTÄVIEN HYÖNTEISTEN PUREMISELLE (INSECT BITE HYPERSENSITIVITY IBH)

Hevosten kesäihottuma on hevosten yleisin allerginen ihosairaus. Tauti johtuu lentävien hyönteisten puremisen mukana tulevasta altistuksesta näiden hyönteisten, kuten Culicoides (polttiaiset) syljelle. Nämä hyönteiset esiintyvät etenkin ilta- ja aamuhämärässä. Yleensä kausi on näiden hyönteisten suhteen pahimmillaan alku- ja loppukesästä. Usein kuulee erheellisesti kutsuttavan muista syistä johtuvia kesäaikaan ilmeneviä ihosairauksia kesäihottumaksi. Kaikki kesällä kutisevat ja hankaavat hevoset eivät ole kesäihottumaisia. Perinteisesti kesäihottumaisia hevosia on kutsuttu myös hankureiksi. Tautia esiintyy eri vakavuusasteisina lievästä vakavaan.

Kesäihottumaa esiintyy jokseenkin kaikilla hevosroduilla, mutta tunnetuin tauti lienee islanninhevosilla. Tautialttius on periytyvää ja periytyminen monen perintötekijän summa (polygeeninen).Tauti puhkeaa yleensä nuorilla pari vuotiailla hevosilla, taudin puhkeamiseen vaikuttaa myös merkittävästi ympäristö. Taudinaiheuttajien eli lentävien purevien hyönteisten kannat ja siten niiden syljen koostumus vaihtelee paikkakunnittain. Yliherkkyyden aste voi vaihdella eri hevosilla eri hyönteiskantojen välillä. Samasta syystä voi tauti puhjeta vasta tallimuuton yhteydessä. Tyypillisesti tauti etenee ja pahenee vuosi vuodelta. Oireilevia alueita ovat häntä, harjamarto, pää ja hevosen keskilinja sekä selkä- että mahapuolella.

Hyönteisten puremat aiheuttavat yliherkkyysreaktion, joka aiheuttaa hevoselle sietämätöntä kutinaa. Kutinaa hillitäkseen venyvät nämä hevoset akrobaattisiin suorituksiin hankaakseen kutisevia alueita ja pahentaen näin tilannetta. Paikallinen tulehdusreaktio pahenee ja pahimmillaan on hevonen todella huonossa kunnossa ja vaatii välitöntä eläinlääkärin hoitoa akuuttiin tilanteeseen.

Paras hoito allergioihin on allergian aiheuttajan välttäminen. Kesäihottuman suhteen tämä ei ole käytännössä mahdollista. Tosin mekaanista suojaa tarjoavat lukuisat kesäihottumaloimet. Tämä ei kuitenkaan ole riittävä hoito valtaosalle kesäihottumahevosista. Loimissa on tärkeää erottaa onko nämä suunniteltu kestämään kesäihottumahevosen tarpeet, vai kesäloimeksi hyönteisiä vastaan terveelle hevoselle. Suurin ero on kankaan kestävyys eli kesäihottumaloimen on kestettävä toistuvaa hankausta. Moni kesäihottumahevonen, hoidettaessa Derma-tuotesarjan tuotteilla, selviää keskikesän päivällä ilman loimea.


Kesäihottumaan ei ole mitään yksiselitteistä lääkettä, jonka tehon ja turvallisuuden lääkeviranomaiset olisivat hyväksyneet. Tehokkain lääke on edelleen kortikosteroidit, joiden käyttöön liittyy erilaisia haittavaikutuksia ja rajoitus kisa/suorituskäyttöön. Virallisen hoidon puuttuminen on osa syy näiden hevosten hoidon monen kirjavuuteen. Taudin tunnettavuus on noussut ja tieto asiasta on parantanut näiden hevosten hoitoa. Kroonisena sairautena on taudin säännöllinen ylläpitohoito kaiken perusta, jotta akuuteilta ja vakavilta sairaustilanteilta voitaisiin välttyä. Vaikka taudin syy on immunologinen, ei tieteellisesti ole vielä löytynyt tehokasta ja turvallista immunoterapiaa taudin hoitoon. Tällä saralla on kuitenkin paljon tapahtumassa ja toivottavasti siinä saadaan edistystä. Siksi oirelevaa elintä, eli ihoa tulee hoitaa tehokkaasti. Alla on kuvattuna Solheds Derma-tuoteperheen hoito-ohjelma kesäihottumaisen hevosen hoitoon, sekä tutkimustuloksia tehoseerumin käytöstä kesäihottumaisilla hevosilla. Hyviä tuloksia on tuotteiden käytöstä lisäksi saatu esimerkiksi aurinkoihottumassa, märkivissä kesän haavoissa, rivin ja koirien hot spottien hoidossa.


KESÄIHOTTUMAN HOITO-OHJE

1. Pese oireilevat alueet Derma1 shampoolla käyttöohjeiden mukaisesti. Oireilevien alueiden pesuväli on hevoskohtainen ja voi hyvin vaihdella päivistä viikkoihin. Derma1 shampoo on kosteuttava ja hellävarainen ja mahdollistaa siten tiheään toistuvat pesukerrat. Anna ihon kuivua ennen rasvaamista. Pesuvapaina päivinä harjaa oireilevat alueet puhtaaksi irtoliasta.

2. Voitele Derma2 tehoseerumia kuivaan ihoon, oireileviin alueisiin. Tyypillinen haaste on itse rasvaus, jossa hevosen omistajat saattavat rasvata karvoja ja jouhia pääsemättä käsiksi itse ihoon. Siksi jouhet ja karvat tulee sormin työntää syrjään esimerkiksi tekemällä jouhiin jakaus ja siten paljastaen pääsyn suoraan iholle. Huomioitavaa on, että vaurioitunut iho voi olla herkkä kosketukselle ja siten on syytä edetä varovasti ja kevyesti seerumia hieroen. Hoida oireleva iho läpi koko polttiaiskauden säännöllisesti ja päivittäin.

3. Sivele hevoseesi levottomuutta vähentävää voidetta Derma3 Kesävoide Loistoa kevyesti hangaten oireilevien alueiden läheisyyteen karvoihin, mutta ei suoraan vaurioituneeseen kohtaan. Useamman käyttökerran jälkeen paranee voiteen vaikutusaika ja teho, jolloin hevoset rauhoittuvat hyönteisistä huolimatta.

Hoitokustannus muodostuu tuotteiden käytön määrästä. Pakkaukset on suunniteltu taloudelliseen käyttöön, tätä tukee hyvin kapea nokkakärki. Derma1 antiseptista shampoota ja Derma2 tehoseerumia tarvitaan vain vähän ja annostelu onnistuu pakkausten avulla hyvin tarkasti. Oman kesäihottumahevoseni käytössä, jolla oireilevia hoidettavia alueita on: pää, korvat, harjamarto, vatsanalus, sisäkoivet ja häntä, kuluu viikossa n. 250 - 300 ml tehoseerumia.

Tämän tuoteryhmän tuotteet ovat tällä hetkellä valitettavasti päässeet loppumaan.