Kuinka valitset sopivan satulan?

SATULAN VALINTA HEVONEN vs RATSASTAJA
 
Satulanmalli valitaan aina ensin hevosen mukaan ja mahdollisen kompromissin tekee aina ratsastaja. Prestigellä on useampia satulamalleja, jotka ovat rungoltaan hevoselle sama, mutta muutoin ratsastajalle erilainen. Ensin selvitetään ja sovitetaan hevoselle sopivin runkomalli ja sen jälkeen selvitetään mihin kohtaan ratsastajan painopiste tulee sijoittua hevoseen nähden. Vasta sen jälkeen etsitään ja räätälöidään satulamalli, joka on ratsastajalle mieluinen ja oikean kokoinen. Sopiva satula ja oikea istuimen painopiste vaikuttaa merkittävästi myös ratsastajan istuntaan ja kommunikointi mahdollisuuksiin, joten kokonaisuus on erittäin tärkeää. Satulalla voidaan myös korjata ratsastajan asentoa ja siten myös itse ratsastaja kehittyy ja saa paremman kontaktin ja tuntuman hevoseen sekä edellytyksiä keskittyä hevosen kanssa kommunikointiin. Kun satula tai muut varusteet eivät häiritse hevosta tai ratsastajaa, niin ratsukko pystyy kommunikoimaan hyvinkin hienovaraisella tavalla. Tämä on tie yhteistyöhön ja yhteiseen menestykseen!SOPIVA SATULAMALLI MUTTA VÄÄRÄ KOKO

Monesti on voinut käydä myös niin, että asiakkaalla on saattanut olla hevoselle juuri sopivanmallinen, mutta täysin vääränkokoinen satula. Tällöin asiakas hylkää satulamallin ja siirtyy etsimään seuraavaa vaihtoehtoa. Siksi on erittäin tärkeää, että hevonen mitataan paikan päällä ja hevoselle sovitetaan sopivan kokoista satulaa. Vaikka Prestigen satuloita pystytään muokkaamaan eli leventämään tai kaventamaan hyvinkin paljon, niin muokkaus ei vaikuta satulan takaosaan, joten alkuperäinen runkokoko tulee olla hevosen kokonaisrakenteelle sopiva. Hevoselle liian iso satularunko, joka on kavennettu edestä sopivan kokoiseksi voi kuitenkin liikkua takaosastaan liikaa ylös-alas ja/tai sivulta toiselle niin, että hevonen kipeytyy. Satulan kuuluu hieman hengittää, mutta kuitenkin olla tarpeeksi stabiili, ettei se pääse aiheuttamaan hevoselle ratsastajan painosta tai liikkeestä johtuvaa epätasaista "kuormaa" ja iskuja. Liian suuri satula yleensä painuu edestä liian alas, jolloin hevosen lavat eivät pääse vapaasti liikkumaan. Satula voi tuntua tällöin liian ahtaalta ja usein satulaa ryhdytään levennetään, jolloin tilanne vain pahenee. Sopivankokoinen satula kannattelee etupaneeleistaan satulaa tasaisesti, jolloin hevosen liikerata ei häiriinny. Suomessa törmätään useimmiten liian suurikokoisiin satuloihin.


KÄYTETYN SATULAN KOKO

Prestigen satuloita voidaan muokata kaksi runkokokoa leveämmäksi tai kapeammaksi. Satulan runkonumerosta näkyy satulan alkuperäinen koko, joten varsinkin käytettyjen satuloiden kohdalla satulan todellinen koko saattaakin olla täysin arvoitus. Satulan myyjän tulee tietää satulan oikea koko mittaamalla rungon "jalkojen" välisen mitan tietäen myös satulamallien eri mitoituskaavat. Lisäksi satulan muokkaajan tulisi antaa jokinlainen merkintä satulaan tai todistus/paperi/tieto siitä mitä satulalle on tehty. Satulan runkonumeron alle nahkaan kuuluisi laittaa myös merkintä muokatusta koosta, että satulaan jää ”oikea” runkokoko. Tämä merkintöjen puute vaikeuttaa satuloiden ostoa, myyntiä ja vaihtoa varsinkin silloin kun kysymyksessä on myyjä, joka ei tunne kyseistä satulamerkkiä. Satulaseppien tekemät muutostoppaukset saattavat vaikuttaa satulaan kokoon pienentävästi tai suurentavasti, joka on täysin väärä tapa muokata satulan kokoa. Satulan toppaus tulee olla tasainen ja sopivan pehmeä ja joustava, että toppaukset vaimentaisivat hevoselle aiheutuvia iskuja. Väärin topattuna myös satulan ominaisuudet kärsivät ja voivat hävitä kokonaan, eikä satula voi enää ”toimia” sille kuuluvalla tavalla. Vältä siis satulantoppaajia, jotka eivät tunne kyseistä satulamerkkiä. Prestigen satulat tulee topata Prestigen omalla villalla niin, että satulan ominaisuudet ja iskunvaimennus säilyisi sille suunnitellulla tavalla. Prestigen satuloiden toppaukseen ei sovellu myöskään aito villa, koska se kostuessaan paakkuuntuu ja muuttuu nopeasti epätasaiseksi. Liian kovaksi topattu satula on kova hevosta vasten eikä se enää vaimenna iskuja. Liian pehmeäksi topatussa satulassa satulan runko tuntuu ikävästi hevosta vasten eikä siinä ole enää iskunvaimennusta. Jos olet epävarma toppauksesta, kannattaa toppauksia verrata Prestigen uuden satulan toppauksiin tai tarkastuttaa se meillä Kotieläintarvike.fi :ssä.

 
Presigen satulat voidaan tilata mittatilaustöinä tai juuri sinun hevoselle räätälöitynä, niin että se voi palvella parhaimmilla koko hevosen loppuelämän ajan. Prestigen kokoa voidaan muuttaa eli sitä voidaan kaventaa tai levittää tarpeen mukaan lukemattomia kertoja. Lisäksi paneelien korkeutta voidaan nostaa tai laskea hevosen lihaksiston kasvaessa tai muuttuessa. Satulaa voidaan tarkistaa ja muokkauttaa useita kertoja vuodessa varsinkin nuorilla hevosilla, jotka vielä kasvavat ja muuttuvat treenien, lepo- ja kisakausien ja ruokintamuutosten mukaan. Olisi tärkeää, että sama ammattitaitoinen satulansovittaja olisi lähellä ja muokkausapuna aina kun sitä tarvitsee. Ammattitaitoinen satulansovittaja mittaa hevosen ja piirtää siitä kaaviot, että hän näkee miten hevonen muuttunut ja/tai mitä muutoksia satulaan tarvitsee tehdä. Yhtä tärkeää on myös ratsastajan asento, koska se voi vaikuttaa hevosen terveyteen ja käyttäytymiseen yhtä paljon kuin epäsopiva satula. Ratsastajan vaihtuessa satula kannattaa aina tarkistuttaa. Toisinaan hevosella on useampi ratsastaja, joten yhteinen kompromissi on silloin paikallaan. Hevonen ei tee kompromisseja satulan sopivuuden suhteen, vaan ratsastaja on se, joka joutuu sen tekemään. Terve ja hyvinvoivat hevonen kommunikoi halukkaasti!YKSI SATULAMALLI MONILLE ERI HEVOSILLE
 
Sama satula sopii aika harvoin useammalle saman omistajan eri hevosille, mutta näinkin voi olla, jos hevosten rakenne ja koko vastaa hyvin lähelle toisiaan. Usein kuulee isojen ulkomaisten ratsutustallien käyttävän samaa satulaa jokaiselle hevoselle. Miksi näin? Hevosten vaihtuvuus on yleensä nopeaa, joten ne eivät ehdi käyttämään epäsopivaa satulaa kovinkaan pitkään. Toinen seikka on se, että yleensä Top -urheiluhevosten rotu, rakenne, lihaskunto on samantyyppinen, joten vain muutama satula voi todellakin sopia väliaikaisesti useammallekin hevoselle. Suurempi kirjo hevosten rakenteissa on eri roduilla ja erikäyttötarkoituksessa olevilla hevosilla, eli juuri meidän normaaleilla harraste- ja kisaratsuilla. Lisäksi eri maissa on eri rotuisia hevosia, kuten meillä täällä Suomessa on meidän oma kansallisrotumme Suomen Hevonen, joka eroaa rakenteeltaan hyvin paljon ulkomaisista roduista.
 
Hevoselle ei ole mikään varuste ”luonnonmukaista” tai ylipäätään ratsastus tai ihmisen osallisuus, jos näin voi asiaa ilmaista. Hevonen on muiden eläinten tapaan oma lajinsa, johon ihminen ei ole osallinen. Siksi mikään varuste ei voi olla hevoselle luonnostaan sopiva, vaan satulansovituksessa ja satulan kehitystyössä haetaan ja etsitään hevosta vähinten häiritsevää satulaa ja varustetta.MIKSI ENNEN EI OLLUT SATULA ONGELMIA
 
Usein mietitään, että miksi yli 20 vuotta sitten ei ollut satulaongelmia tai miksi samalla satulalla voitiin ratsastaa useimmillakin eri hevosilla ilman ongelmia. Moni muistaa, että ainuina ongelmina ja merkkeinä satulan epäsopivuudesta oli hevosten sään alueelle ilmestyneet hiertymät ja valkoiset karvatäplät. Tähän on kuitenkin ihan looginen selitys. Hevosten selkä on ollut pidempi ja etulapojen asento paljon suorempi, joten satula sijoittui alueelle, joka ei häirinnyt hevosen liikettä. Hevosten käyttötarkoitus on muuttunut työhevosesta urheilu- ja harrastehevosiksi. Hevoset eivät enää työnnä tai vedä painavia kuormia, vaan niiden halutaan olevan ylvään ryhdikkäitä ja niiden askellus ylöspäin nousevan lennokasta. Hevosten jalostus on tuonut paljon uusia haasteita nimenomaan satulan alueelle. Tästä on nettisivuillamme hyvä kuva ja selvitys, mitä hevosten rakenteelle on lähivuosikymmeninä tapahtunut. Tarkastellessa eri vuosikymmenien hevosjalostuksessa palkittujen hevosten kuvia verraten eri vuosikymmeninä, niin voi huomata kuinka merkittävästi hevoset ovat muuttuneet.SATULAMAAILMAN VILLILÄNSI?
 
Yksi satula yhdelle hevoselle ei ehkä ole se kannattavin bisnesmalli. Se on kuitenkin ammattimaisen ja vastuullisen satulansovittajan päämäärä. Satulan sovitus kuuluisi tapahtua aina satulansovittajan ollessa läsnä, koska pelkät kuvat eivät riitä koskaan sopivan kokoisen ja mallisen satulan valinnassa. Satulansovitus paikallaan seisovalle hevoselle ei riitä, vaan satulan todellinen sopivuus nähdään vasta kun hevonen lähtee liikkeelle. Toisilla hevosilla selkälihakset nousevat läheltä sään takaa ja toisilla satulan keskeltä ja joillakin satulan takaa. Tämä vaikuttaa oleellisesti satulan istuvuuteen, painopisteeseen, ratsastajan istuntaan ja työskentelyyn hevosen kanssa. Käytettyjen satuloiden arvoitukset ei saa koitua ostajan vahingoksi, vaan satulan ostajan on tärkeää tietää mitä ja miksi hän on tietyn satulan ostanut, minkä ikäinen, kokoinen, mallinen ja kuntoinen satula on. Ratsastajien tietotaidon lisääntyessä hevoset hyötyvät ja saavat yllensä mahdollisimman sopivia ja vähiten hevosta häiritseviä varusteita myös oikein käytettynä. Sama pätee tietysti myös muihin varusteisiin ja tarvikkeisiin.
 


Tämän tuoteryhmän tuotteet ovat tällä hetkellä valitettavasti päässeet loppumaan.